Brændenælder (hele året)
Brændenældesuppe er en klassiker i det tidlige forår - afhængigt af vejret kan du finde spæde skud allerede i februar. Senere på året smager suppen bedst, hvis du nøjes med de friske topskud.
Forløb om brændenælder - flere ideer på Mariannes blog
Tortilla
Gnocchi
Tortilla
Gnocchi
½ l brændenælder (let sammenpressede)
1spsk smør eller olie
225g ricotta
2 mellemstore æg
4 spsk mel
50g revet parmesanost
1 citron revet skal + saft fra ½
salt og peber
Skyl brændenælderne med kogende vand. Dryp af og hak dem fint. Varm dem i en gryde med smør eller olie ved svag varme sammen med ricottaen i fem minutter. Sluk for varmen og køl en smule af. Rør sammenpiskede æg, parmesan, citron i massen. Tilsæt salt og peberHvis konsistensen ikke er fast tilsættes en smule mel, således at dejen kan rulles ud til en lang pølse. Lad massen hvile i køleskabet i minimum et par timer. Gnocchi-dejen rulles ud og skæres i stykker af ca. 2 cm og tykkelsen på en lillefinger. Brug mel, så gnocchierne ikke klistrer sammen. Kog gnocchierne i rigeligt vand (evt. af flere omgange) indtil de flyder oven på vandet (ca. 4 min.).
1spsk smør eller olie
225g ricotta
2 mellemstore æg
4 spsk mel
50g revet parmesanost
1 citron revet skal + saft fra ½
salt og peber
Skyl brændenælderne med kogende vand. Dryp af og hak dem fint. Varm dem i en gryde med smør eller olie ved svag varme sammen med ricottaen i fem minutter. Sluk for varmen og køl en smule af. Rør sammenpiskede æg, parmesan, citron i massen. Tilsæt salt og peberHvis konsistensen ikke er fast tilsættes en smule mel, således at dejen kan rulles ud til en lang pølse. Lad massen hvile i køleskabet i minimum et par timer. Gnocchi-dejen rulles ud og skæres i stykker af ca. 2 cm og tykkelsen på en lillefinger. Brug mel, så gnocchierne ikke klistrer sammen. Kog gnocchierne i rigeligt vand (evt. af flere omgange) indtil de flyder oven på vandet (ca. 4 min.).
Bøg
Bøgeblade - spises friske i salat (bedst i maj)
Bog (bøges frugter) kan anvendes til smør (oktober) - bog smør på undervisningsbloggen og vaniliekranse med bog på Ankes blog
Hyben (august - oktober)
Hyben suppe eller marmelade - undervisningsbloggen
Hyld
Hyldeblomster - saft
Hyldeblomster - pandekager - på undervisningsbloggen (juni)
Hyldebær - saft og suppe - på undervisningsbloggen (efterår)
Mælkebøtte
Mælkebøtte gele / marmelade i Connies børnehave
Mælkebøtte kaffe i Connies børnehave
Mælkebøtte knoppe - kapers - Ines blog
Ramsløg (marts - maj)
Ramsløg dufter meget karakteristisk af hvidløg. Planten kan forveksles med liljekonval, men den dufter ikke af hvidløg. Ved Campus Aabenraa finder du ramsløg i Lindealleen mod Dyreskuepladsen.Pesto af ramsløg
100 g solsikkefrø / nødder / pinjekerner - kan svitses til de er gyldne og hakkes fint
2½ dl god olie
50 g revet parmesan ost
En god håndfuld ramsløg
Lidt citronsaft
Salt og peber
Her stødes ingredienserne sammen i en morter. Du kan også hakke ramsløgene i en god persillehakker - endelig kan det hele blendes.
Blandes i varm pasta eller spises med godt brød.
Ramsløg suppe
Ramsløg tzatziki
Skovmærke (april - maj)
Skovmærke har en dejlig duft og er gode at anvende tørrede i boller
Skovmærkeboller + pædagogiske overvejelser på undervisningsbloggen
Tang (hele året)
Har du er strand biotop er det oplagt at indsamle og spise tang. Alle de former for frisk tang, du finder ved danske kyster kan spise (undgå havneområder og å-udløb). Tang som blæretang (brunalger) får en forunderlig flot grøn farve, når det koges.
Tang suppe - på undervisningsbloggen
Tang knækbrød - undervisningsbloggen
Violer (marts-maj)
Violer - kandiserede på undervisningsbloggen
Læs om planter i en kulturhistorisk sammenhæng i:
Litteratur
Blomsterne fortæller - historier fra grøftekanten; Svendsen,
Hanne Skriver; Forlaget Tanning og Appel 2000
Historien i blomsten; Agersnap, Karen og Jensen, Jan
Kjærgaard; Forlaget Kaskelot 1999
Folk & flora. Dansk Etnobotanik; Brøndegaard; V.J.;
Forlager Rosenkilde & Bagger; Viborg 1987
Se liste med spiseligeplanter på fødevarestyrelsens hjemmeside
Se liste med spiseligeplanter på fødevarestyrelsens hjemmeside
God fornøjelse!
Ida
Ida
No comments:
Post a Comment