Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Thursday, January 14, 2021

Biotopen - 10 dyr

 Biotop opgave A: 10 dyr

På vores biotop (se kortet her) ligger en stor stamme (måske fra en gammel bænk) som vi tænker vi kan finde hvirvelløse dyr under. Hvirvelløse dyr betegner alle de dyr der ikke har hverken rygrad eller indre skelet. Det drejer sig primært om insekter(6ben), edderkopper(8ben), krebsdyr(mere end 10ben), tusindben og skolopendre(mange ben) samt snegle og orme. Her er hvad vi fandt på vores første besøg:


Her et billede af Glat bænkebider. Man kan nemt kende den på det tofarvede mønster på ryggen. På undersiden kan man se de 7 par ben ret tydeligt. Derudover kan se antennerne med "knæk" på, og de to små "haler". Kroppen er på oversiden dækket af aflange plader. Bænkebidere er nogle af de få arter af krebsdyr der lever på landjorden. 


Et tusindben med mange ben og mange kropsled, jeg tæller 18 led.


Her en lille insektlarve af en slags, - måske flue- , mygge- eller billelarve. Man kan se der en mørk ende som er hovedet og to små tråde i bagenden. De fleste flue og myggelarver er delt op i led, der ses som indsnøringer. Her kan man tælle ca. 11 led hvilket er karakteristisk for mange insektlarver. 


Vi fandt også denne løbebille. Der er 3 par leddelte ben, læg mærke til alle de bittesmå led yderst på benet. 2 lange antenner bygget op af led. 2 store øjne på siden af hovedet. Kroppen er som hos alle insekter bygget op af tre led; forkrop med hoved, mellemkrop hvor benene sidder og bagkroppen der er størst, hvorpå vingerne sidder. På de fleste biller er de yderste vinger hårde og danner et rygskjold, de inderste vinger er bløde og kan foldes ud så de kan flyve.






Under bladene i skovbunden fandt vi disse små Regnorme


Det kan være en god ide at prøve at lave nogle optagelser af fuglelyde på biotopen. Især i stille og klart vejr er fuglene aktive med stemmen. På videoen kan man høre og se en flok grågæs der flyver henover biotopen.




Lige nu i januar er der ikke så mange fugle der siger noget i skoven. De mest almindelige stemmer at høre lige nu er spætmejse, stor flagspætte, skovskade, blåmejse, (i granskov også fuglekonge). Så det er faktisk nu det er nemmest at lære nogle stemmer at kende. Fuglene er ikke begyndt på egentlig sang endnu, det er oftest bare kaldet eller alarmkaldet man hører, så det er det der er mest sansynligt at du skal afspille, hvis du søger et match med din optagelse. Du kan undersøge match Her. Vi hørte meget til spætmejsens kald på vores biotopbesøg, men det var ligesom de stoppede med at sige noget hver gang  vi fik telefonen frem, så her spætmejsens kald lånt fra fuglestemmer.dk  

Et eller andet sted her sidder der en spætmejse og kalder!




Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa


No comments:

Post a Comment