Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Tuesday, December 20, 2022

Grøn sløjd

 Forløb med snitning i brænde

Snitning af en paletkniv - sværhedsgrad: LET

Aktiviteter med grøn sløjd eller brændesløjd kunne være en del af en friluftslivstur - vi vil undersøge hvilke pædagogiske potentialer et snitte forløb kunne rumme. Her tages afsæt i en situation, hvor der er behov for køkkengrej til brug i madlavningen på trangia. 

At snitte en paletkniv kræver enkeltfærdigheder såsom udvælge et egnet træstykke, formgive emnet og håndtere forskelligt værktøj (kløvejern, båndkniv, snittekniv mv.) (Tordsson 2006. s. 12-13), men som Tordsson fremhæver må vi i den pædagogiske praksis også kunne vurdere hvor dette bidrager til rigere oplevelser og gode erfaringer. 
"Friluftslivet giver os anledning til at vælge mellem mange små og større udfordringer, hvor vi får brug for at udvikle en mangfoldighed af menneskelige evner" (Tordsson 206 s. 15). Som pædagoger må vi arbejde med at få øje på de mange deltaljer i friluftslivet som rummer muligheder for deltagelse og læring.
Kropslige udfordringer og muligheder bliver synlige i friluftsliv (Sølvig 2011 s.82-83) - hvordan håndteres det forskellige værktøj? Der skal bruges kræfter når der kløves med kløvejernet eller høvles med båndkniven - hvordan vinkles båndkniven på emnet, så man kan styre hvor meget man høvler af? Arbejdet med snittekniven kan også opleves som hårdt - især når der snittes i tørt træ - og det kræver vedholdenhed  (og måske opmuntring / stilladsering i form af nye snittegreb mm. ) - man bruger andre muskler end i hverdagen og måske får man endda en vabel ;-)

Vi kunne også have udfoldet de social aspekter ved friluftslivet, for mens der snittes paletkniv tænder andre bål, forbereder maden eller snitter andet værktøj til brug i madlavningen.

Praktisk beskrivelse af hvordan man snitter en paletkniv

Find et stykke brænde uden knaster og hvor årerne løber lige.

Vi bruger et kløvejern til at flække et tyndt stykke træ af

Det kan være en god ide at tegne omridset af paletkniven på træstykket - hvilke form skal den have? Hvordan skal håndtaget se ud? Efter at have snittet lidt facon på paletkniven, sætter vi den fast i en snittehest.


En hjemmelavet snitte hest gør det muligt at bruge en båndkniv til at høvle palet kniven jævn og flad. Snittehesten er her et bræt spændt fast med to skruetvinger - cirka 2/3 oppe placeres en træklods under  brættet, således at det hælder skråt opad og dermed giver en god arbejdsvinkel.


Det er meget sikkert at benytte en båndkniv, forbi begge hænder er på håndtagene (ingen fingre i nærheden af bladet) og emnet (paletkniven) er spændt fast.
Når der grove er taget med båndkniven, færdiggøres resten med en snittekniv.

Den færdige paletkniv lægges i en pose med hørfrø olie et par dage, så den ikke bliver misfarvet i brug

Frokost: gnocchi, grøntsager og deller på trangiaen :-)

Find andre ideer til grøn sløjd på underviser bloggen (LINK)

Litteratur:
Tordsson, B. (2006). Hvad er "friluftslivets pædagogik"? I: Perspektiv på friluftslivets pædagogik (1. udg., s. 11-31). CVU Sønderjylland. 
Sølvik, R. (2011). Friluftsliv som sosialt læringslandskap for ungdom med adferdsvansker. I: Souilé, T. & Therkildsen, B. (Red.), Friluftsliv - for mennesker med funktionsnedsættelse (s. 80-92). Handicapidrættens Videnscenter. ISBN

Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa


Sunday, December 4, 2022

Biotop - forskellige naturtyper

 I dette indlæg vil vi inspirere til at vælge jeres biotop - og præsentere forskelligt materiale (links)
Det kan være en god ide at vælge en biotop, hvor der er flere naturtyper idet dette giver større variation og dermed flere muligheder for forskellige pædagogiske aktiviteter. Med forskellige naturtyper mener vi eksempelvis en blandet løvskov med et vandhul eller en bæk, eller som grænser op til en eng (eller en større lysning) mv.

Ferskvand - vandhuller, åer & søer

Hvilke dyr finder vi i vandhuller og små søer?




Vi finder langt færre vådområder i det åbne land - heldigvis er der også vandløb og søer der genetableres (som Slivsø, Hoptrup, Hindemade, Haderslev samt Oldemors Nor, Als) . Se en film der beskriver vandløbenes historie




Naturstyrelsens hæfte: Kanon natur: KRYBDYR & PADDER

Skoven

De store træer som økosystem - fokus på biodiversitet

Naturstyrelsen: Skovens træer og arter - større variation / mere plads / flere arter


Tag i skoven med Matin og Ketil (Naturpatruljen TV2) - led efter dyrespor og kig på skovbundsplanter



Naturstyrelsen  Kanon natur: SVAMPE


Kysten


Dynamiske kyster - fra: Når landet skaber sig

Naturstyrelsens hæfte: Kanon natur FISK

Alle biotoper





Naturstyrelsen hæfte: Kanon natur INSEKTER

En samlet oversigt over alle Kanon natur hæfterne findes hos Danmarks Naturfredningsforening HER
I finder også undervisningsvejledninger til hæfterne dér.

God fornøjelse på biotoperne!
Christoffer og Ida

Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa





Dyr på biotopen - vildt kamera

Hvad mon der sker på biotopen når vi ikke er der? Tidligt om morgenen eller om natten... hvem laver stierne (vekslerne) i skovbunden eller i græsset? Og hvem mon bor i hullet i jorden eller det hule træ?


Foto: Anne

Læs om Annes biotop aktivitet 2 'På jagt efter det vi ikke ser' 



Den fotogene råbuk på Rikke, Louise, Malene og Lauras biotop
Foto: Rikke

Læs om de fire dyr som de fanger med vildt kameraet på Rikke, Louise, Malene og Lauras biotop: 1-2-3-4 dyr forbi vildt kameraet

Litteratur:
Schilhab, T. , Esbensen, G., og Nielsen, J.V. (2020) Børn og unges brug af teknologi til naturoplevelser Center for børn og natur, KU.

Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen, UCSYD, Aabenraa