Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Thursday, February 3, 2022

Mælkebøtteaktivitet - kaffe


Mælkebøttekaffe

En rigtig god vinteraktivitet med vilde planter er at lave mælkebøttekaffe. Aktivteten indeholder gode muligheder for deltagelse for borgere, både med hensyn til indsamling, forarbejdning og konsum. Bevægelsen fra den kolde våde jord her i starten af februar, til et varmt duftende mælkebøttekaffe, er lidt magisk. Et fint jord til bord projekt.
Aktiviteten har også en kulturhistorisk dimension. Mælkebøttekaffe er inspireret af cikoriekaffen som man brugte særligt under 2. verdenskrig som erstatning for kaffe, der var en mangelvare. Cikorie og mælkebøtte er tæt beslægtede.  Cikorie ville fint kunne erstatte mælkebøtte i områder hvor den er almindelig, og du kan også stadig købe cikoriekaffe i bl.a. helsekostbutikker. 

Aktivteten startede med en tur med en greb ude i en have. Greben stikkes dybt ned 10cm fra mælkebøtten der løftes op så roden knækker ca. 20 cm nede i jorden, hvorefter den kan trækkes op. Når man først har taget på det går det forbløffende hurtigt. Det tog ca. 20 minutter at samle ca. 10 liter med top, jord osv.


Herefter blev mælkebøtterne vaskes enkeltvis og toppen blev skåret af. Alt jord skal fjernes, men du behøver ikke skrælle dem. 


Her er ca. halvdelen af de rensede rødder 


Rødderne fordeles på to bageplader på bagepapir, ovnen indstilles på 150 gr. på varmluft. Der bedte sig hurtigt en synes vi dejlig duft fra tørreprocessen.


Efter 2 timer var alle rødderne, bortset fra de allertykkeste helt tørre og sprøde. De tykke rødder fik lige en halv time mere.
Rødderne blev klippet og skåret i mindre stykker så de passede ned i morderen, hvor vi malede dem grundigt

Konsistensen og farven på den malede mælkebøttekaffe, ligger meget tæt op en almindelig kaffe, sådan ca. mellemristet ;-)


En synes vi meget lækkert duftende mælkebøttekaffe på glas. Så glæder vi os til at smage den :-)



En lille opdatering - nu har vi smagt på kaffen. Duften var stadig god - smagen delte vandene. Måske skal vi også arbejde med dossere den rette vand ;-)




Opskriften er inspireret af skolen-i-skoven´s opskrift på mælkebøttekaffe som du finder HER


Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa


1 comment:

  1. Farven er intenst og smagen er stærkt, måske der mangler mælk;-)) men ellers en super fed idé, der absolut skal afprøves selv.

    ReplyDelete