Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Wednesday, March 30, 2022

Biodiversitet - bi bo (del 3)

 Vi konstruerer redepladser til enlige bier i en træstub. Vi har valgt et stykke bøgetræ efter at have læst os til at det er bedst at anvende løvtræ til formålet se f.eks. mere på Vildebier.dk. Nåletræ afgiver harpiks og revner meget, ligesom det kan være svært at lave jævne huller i materialet. Stubben må genre være min 20 cm på det dybeste sted.

 


Her tegnes linjerne hvor hullerne skal bores op, så vi kan arbejde efter et system og få så mange huller som muligt i stubben uden at hullerne kommer til at krydse hinanden inde i stubben. Vi tegner 5 parallelle linjer op med ca. 2,5 cm mellem linjerne


Der bores med ekstra lange bor, som vi fandt på www.traedrejerbutikken.dk. Stubben er stadig frisk så det er forholdsvist nemt at bore i. Med de lange bor skal boret tages ud hyppigt så det ikke kører fast i boresmuldet i de dybe huller og dermed bliver overophedet.


Hullerne er på henholdsvis 10, 7 og 5 mm og sidder i hver sin række. Vi forudsiger at hullerne vil tiltrække forskellige bier afhængig af hullets diameter. 


Der monteres et tag på stubben så den er beskyttet mod regn


Redekassen placeres så den for morgensol og sol frem til middagstid på en østvendt mur. Det er vigtigt at placere rederne så de er delvist soleksponerede og gerne med morgensol. Så nordvendt mure skulle ikke være så velegnede. Så er det bare at vente på forår og sommer.


Vi har i andre indlæg om biodiversitet - bibo  fokuseret på det materielle, kognitive og filosofiske aspekter, her forsøger vi med et fokus på det følelsesmæssige aspekt.
 Vi forestiller os at aktiviteten giver mulighed for at arbejde med det følelsesmæssige element af naturdannelsen. Konstruktionen af redepladser, giver mulighed for indlevelse i andre væsner, og mulighed for at forstå at vores daglige omgivelser også er daglige omgivelser for andre skabninger, hvis muligheder vi kan være med til at forbedre, og gennem iagttagelser udvikle kendskab, følelser og empati til/for. Det understreger vigtigheden af at boet er monteret et sted hvor vi faktisk har mulighed for løbende at iagttage det . Vi sætter det derfor op lige uden for vores lokale, så vi kan holde øje med aktivitet i redepladserne.

I juni måned:

Nu er flere af hullerne beboet - og forseglet med ler


  

I august måned:

Da vi kommer tilbage fra sommerferie, er bierne udklækkede - dejligt at bi boet fungerer efter hensigten


Det er helt tydeligt at ler-forseglingen er brudt

Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa


Dyrehold - vinter 2022/23

Vi arbejder med dyr i pædagogisk praksis og som en del af dette holder studiegrupperne forskellige dyr i 1-2 måneder - denne gang har det været mus, græshopper, vandrende pinde, kaniner samt vagtler.



Fotoet er fra praksisforløbet på Fjordskolen,
hvor vagtler gik i et drivhus denne formiddag

Læs mere om dyreholdene på de enkelte studiegruppers blogge:
Lea, Nadja & Annika: Vagtler
Line, Stinne, Mille & Zorica: Græshopper 
Johnny, Melissa, Anne & Christoffer: Mus 
Malene, Rikke, Laura & Louise: Vandrende pinde
Huda: Kaniner  - opgaver  B C D+E




      Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen, UCSYD, Aabenraa

Wednesday, March 2, 2022

Biodiversitet - bi bo (2.del)

 For 2 uger siden lavede vi mursten til enlige bier - siden har murstenene ligget og tørret i vindueskarmen, men nu er vi klar til næste fase...


Vi piller forsigtigt murstenene ud af mælkekarton formene.

Utroligt nok er de stadig en smule fugtige på undersiden - næste gang kan vi måske tage dem ud af formen efter en uges tid. 

Vi vil bygge en træramme til at sætte stenene i således at de bliver holdt tørt og vi kan hænge dem op på væggen uden for døren til naturfag.


Her er hullet i dørkarmen hvor en bladskærer bier forsøgte at flytte ind sidste sommer.... ( se del 1)

 

I gang med at bygge en ramme til murstenene af stumper af høvlede brædder.

 

Bi boet er klart til at blive hængt op på muren - stedet ved døren er meget velegnet fordi de vender mod øst og er lidt inde i hjørnet hvor vi håber det kan hænge uforstyrret. Måske skal vi have lavet en lille info seddel der fortæller om, hvad det er og med fotos af de bier man evt. ville kunne se. Og så er det bare at vente på forår og krydse fingre for en del 3, hvor vi kan vise hvilke bier der har taget boet i brug til deres yngel.

I første del af forløbet inddrog vi Hartmeyer, Rikke & Præstholm, Søren (2021) Børns naturdannelse. Naturen i barnet – barnet i naturen - og fokuserede på det materielle og det kognitive element.

Hartmeyer, Rikke & Præstholm, Søren (2021) Børns naturdannelse.
Naturen i barnet – barnet i naturen (side 24)

Denne gang kunne vi inddrage det filosofiske element - og reflektere over vores forhold til naturen. Da vi skulle give disse indlæg en overskrift, blevet vi fanget ind af  antropocentriske navngivninger såsom insekt hoteller (flytter insekterne ud og ind? er det kun insekter eller også andre hvirvelløse dyr?). Vi endte med bi bo som egentlig heller ikke er retvisende, da bierne ikke bor der men bruger hullerne til at lægge æg i (som udvikler sig til larver der spiser den foder som bien har lagt i hullerne, hvorefter de forpupper sig og udvikler sig til bier gennem en fuldstændig forvandling). 
Et andet muligt perspektiv er hvilken betydning det har for vores syn på naturen, at vi har behov for at 'hjælpe' dyr i naturen....? Måske en blanding af antropocentrisk natursyn med mennesker som handlende og et zoocentrisk natursyn hvor enkelt individer indenfor de enkelte arter har betydning. Vi har reflekteret over at vi ikke kan redde bierne ved at plastre verden ind i bihoteller. Bierne er afhængige af forskellige planter de kan hente pollen og nektar i. Og de 294 arter af bier der er registreret i Danmark har meget forskelige behov til deres levesteder f.eks. hvad angår redesteder, fødegrundlag osv. Derfor er en spirende omsorg for bierne, som vores aktivitet kan være med til at vække også en vej til et mere økocentrisk perspektiv på den verden vi lever i og heri ligger måske det mulige pædagogiske mål for aktiviteten. 

Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa