Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Wednesday, March 30, 2022

Biodiversitet - bi bo (del 3)

 Vi konstruerer redepladser til enlige bier i en træstub. Vi har valgt et stykke bøgetræ efter at have læst os til at det er bedst at anvende løvtræ til formålet se f.eks. mere på Vildebier.dk. Nåletræ afgiver harpiks og revner meget, ligesom det kan være svært at lave jævne huller i materialet. Stubben må genre være min 20 cm på det dybeste sted.

 


Her tegnes linjerne hvor hullerne skal bores op, så vi kan arbejde efter et system og få så mange huller som muligt i stubben uden at hullerne kommer til at krydse hinanden inde i stubben. Vi tegner 5 parallelle linjer op med ca. 2,5 cm mellem linjerne


Der bores med ekstra lange bor, som vi fandt på www.traedrejerbutikken.dk. Stubben er stadig frisk så det er forholdsvist nemt at bore i. Med de lange bor skal boret tages ud hyppigt så det ikke kører fast i boresmuldet i de dybe huller og dermed bliver overophedet.


Hullerne er på henholdsvis 10, 7 og 5 mm og sidder i hver sin række. Vi forudsiger at hullerne vil tiltrække forskellige bier afhængig af hullets diameter. 


Der monteres et tag på stubben så den er beskyttet mod regn


Redekassen placeres så den for morgensol og sol frem til middagstid på en østvendt mur. Det er vigtigt at placere rederne så de er delvist soleksponerede og gerne med morgensol. Så nordvendt mure skulle ikke være så velegnede. Så er det bare at vente på forår og sommer.


Vi har i andre indlæg om biodiversitet - bibo  fokuseret på det materielle, kognitive og filosofiske aspekter, her forsøger vi med et fokus på det følelsesmæssige aspekt.
 Vi forestiller os at aktiviteten giver mulighed for at arbejde med det følelsesmæssige element af naturdannelsen. Konstruktionen af redepladser, giver mulighed for indlevelse i andre væsner, og mulighed for at forstå at vores daglige omgivelser også er daglige omgivelser for andre skabninger, hvis muligheder vi kan være med til at forbedre, og gennem iagttagelser udvikle kendskab, følelser og empati til/for. Det understreger vigtigheden af at boet er monteret et sted hvor vi faktisk har mulighed for løbende at iagttage det . Vi sætter det derfor op lige uden for vores lokale, så vi kan holde øje med aktivitet i redepladserne.

I juni måned:

Nu er flere af hullerne beboet - og forseglet med ler


  

I august måned:

Da vi kommer tilbage fra sommerferie, er bierne udklækkede - dejligt at bi boet fungerer efter hensigten


Det er helt tydeligt at ler-forseglingen er brudt

Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa


No comments:

Post a Comment