Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Tuesday, September 3, 2019

Vild bålmad - fasan og edderfugl

Tilberedning og undersøgelse af fugle. 


Vi har været så heldige at få foræret 5 fasaner og enkelt edderfugl, som er nedlagt under jagt. Dyrene giver os  anledning til i hvert fald to vigtige pædagogiske overvejelser:

- Fuglene kan bruges eksemplarisk med henblik på en naturfaglig og oplevelsesbaseret læreproces omkring hvad en fugl er for et dyr. 

- For det andet giver det muligheder for konkrete erfaringer med og                  refleksioner over menneskets forhold til og praksis med dyr.


Fasanerne var kendt af alle. Mange anser dem for en del af vores natur, på trods af at de er fra indført fra Asien med henblik på jagt, og næppe ville være så talrige, hvis det ikke var for de mange jagtrelaterede udsætninger af  ca. 1 million fasaner om året.



Edderfuglen viste sig omvendt ikke at være nær så kendt, da den ikke på samme måde færdes overalt i landet men er knyttet til havet og her ofte lever ret ubemærket. Der er ca. 23.000 ynglepar af edderfugl i DK.

Hanedderfuglen er sort og hvid med grønlige aftegninger på hovedet, i hvert fald i yngledragten, som den ses i her. Hun edderfuglen har en brunlig kamouflagedragt der minder om hunfasanens. Her kigger vi på edderfuglens svingfjer.

Efter at hoved, det nederste af benene(løbene), og vingerne er skåret af, skærer vi et lille hul i skindet lige bag brystbenet og så kan skindet med fjer krænges af som en overfrakke.


Fuglen er åbnet og indvoldene kan iagttages, forinden havde vi kigget på og talt om modelhønen, for at skabe feedforward på processen.
Se en video fra  Danmarks Jægerforbundet omkring flåning og rengøring af fasan

 

Ved edderfuglen brugte vi kun brystes. Fjer og hud, føltes som en meget varm og tyk frakke. Det er tydeligvis en fugl, som er godt isoleret.


Fasan er delt i mindre stykker, vendt i æg og hakkede mandler og er klar til at blive brunet. Find opskriften her


Edderfuglebrysterne har trukket et døgn i kærnemælk, for at undgå transmag.


Edderfuglene brysterne røgede vi i røgekasse i 25 minutter


Hvorefter de smagte dejligt og ikke havde antydningen af transmag.




Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen, UCSYD, Aabenraa


No comments:

Post a Comment