Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Saturday, August 29, 2015

Opstarts seminar 29.august

Velkommen til valgmodulet: Natur, miljø og udeliv!


Som en del af arbejdet med friluftsliv arbejdede hold PN.13-S med forskellige tilberedningsteknikker, som er velegnede at anvende i institutioner, da de alle giver muligheder for at mange kan deltage i processer på mange forskellige niveauer (sværhedsgrader motorisk mm.).

Stormkøkken / trangia
Trangia har en lille sprit brænder og er nem at tage med i rygsækken ud i naturen. 

Kærnemælks friskost

En liter økologisk kærnemælk varmes langsomt op til 50 grader. Rør ikke i mælken undervejs - træk forsigt en grydeske gennem mælken for at fordele varmen.


Efter et stykke tid skiller mælken i ostemasse og valle. Dræn massen i et dørslag - gem vallen til at bage af (jernalderkiks - se nedenfor) eller til at komme i suppe. Stil osten til afkøling.



Når osten er afkølet kan den krydres med salt og friske urter fra din biotop - eksempelvis ramsløg.

Hybenmarmelade


Hybenfrugterne ( er fra rosa rogusa) skæres i halve og renses fra frø - det er lettest hvis de ikke er alt for modne... 

Der tilsættes fint revet citronskal fra en økologisk citron, for at få frugter til at safte mere.


Tilsæt 2½ dl vand og en stang vanilje til ½ kg hybenskal og kog det ca. 20 minutter med låg på. Tilsæt herefter 200gr sukker og lad det simre videre uden låg i ca. 15 minutter.

Grydeoven
Oven er et rigtig godt alternativ til de traditionelle snobrød - ovnen kan også anvendes til tærter, kanelsnegle mm. Anvend en jerngryde og fyld ca. 5 cm sand i bunden for at undgå at det bagte bliver sort i bunden. Anvend metal bageforme med en mindre diameter end gryden, så formen ikke rører ved grydens kant. Brug evt. bagepapir i formen (må ikke røre ved gryden, da det så brænder). Placerer gryden ovenpå et lag af gløder og pak gløder omkring grydens sider og lad den varme op.


Det er en fordel hvis dejen er fast, således at bollerne kan vendes undervejs - bålet varmer sjældent ens hele vejen rundt om gryden ;-)

Jernplade / pander


Jernalderkiks bages på jernpladen - de bliver bedst, hvis de er så tynde som muligt. I dejen er der valle fra osten (se ovenfor), mel, kerner, nødder (du kan også bruge bog fra bødetræet), lidt honning og salt.

Find flere ideer til bålmad på VNT-undervisningsbloggen God appetit :-)



Modul 11 - natur, miljø og udeliv - UCSyd, Aabenraa

No comments:

Post a Comment