Nanna, Micka, Nicki & Anne har udruget kyllinger - se her
Rikke, Celina, Maria & Siff har haft hønsehold (æglæggere) - se her
Simon, Heidi & Morten har holdt afrikanske kæmpe snegle - se her
Carmen & Birte har holdt vinbjergsnegle - se her
Nanna, Micka, Nicki & Anne har udruget kyllinger - se her
Man kan bruge en hollænderovn (Dutch oven) som andre bålgryder til at lave gryderetter i - det er bedst med retter med en del væde i - men den er også meget velegnet til at bage i.
Når ovnen er varm, er du klar til at bage. Løft jævnligt på
låget (brug tangen) og tjek at dine boller/kager mm. bager jævn – du kan vende
/ dreje dem undervejs. Fyld nye gløder på låget efterhånden som de gamle
brænder ud (du kan bruge en feltspade).
Det er også handy med et par bålhandsker, når du skal have forme ud af / ned i ovnen.
Her kommer nogle forskellige eksempler på retter i hollænderovn. Alle retterne er fremstillet at studerende på UC SYD :-)
Det er nemt at lave grøntsags-/kød tærter / pier, pirogger eller indbagte pizzaer (calzone) i hollænderovnen
Her er det retten pita stammer fra Balkan (ikke at forveksle med pita brød) - denne ret kræver en helt del håndelag, som I kan se på videoen. Retten stammer fra Tyrkiet, hvor den kaldes burek.
Her laves den med løg og oksefars, men den kan også laves med for eksempel spinat og feta / ricotta.
Og det hele rulles sammen...
Små boller er nemmere at få gennembagte inden de bliver sorte udenpå. Vend eller drej dem evt. undervejs.
God bagelyst!
Præferenceforsøg med græshopper og en opdatering på græshoppeholdet.
Som en del af græshoppedyreholdet, har vi udarbejdet et lille præferenceforsøg med vores græshopper, som vi tænker kan være en god pædagogisk aktivitet med dyreholdet.
Præferenceforsøg kan være med til at få børn/borgere til at formulere egne ideer og aktivere egne forestillinger. Det kan understøtte nysgerrigheden og være katalysator for samtaler om dyrs levevis og adfærd med udgangspunkt i en konkret og eksperimenterende tilgang. Også de naturvidenskabelige kompetencer kan understøttes i arbejdet. I forsøget kan der arbejdes med hypoteser og forudsigelser. Hypoteser er begrundede kausale forestillinger - vi tror der sker sådan og sådan, fordi at..... Forudsigelser er mere intuitive formodninger som små børn typisk fremsætter dem, - eller som der står i de nye styrkede læreplaner, - begyndende hypotesedannelse (Ejbye-Ernst, N., & Stockholm, D. (2015) Natur og Udeliv s. 183-184.
Vores præferenceforsøg tog udgangspunkt i vores forestillinger og vi kom frem til følgende hypotese. Hypotesen lød at græshopper spiser græs men ville foretrække hveden, fordi den hører hjemme i græshoppernes naturlige udbredelsesområde. Dernæst ville de sandsynligvis spise græsset som hører hjemme på vores mere nordlige breddegrader nemlig rug og havre.
Så vi satte rug, havre og hvede til spiring i hver sin tredjedel af potten. Fordi det er vinter står de til spiring i vindueskarmen indendørs og måske af den grund spirede hveden markant hurtigere end både havre og rug.
Dag 6 - potten med de spirede korn sættes ind til græshopperne, vi kan observere at hveden spirer hurtigst, herefter kommer havren og til sidst rugen.
Her kan du se hvordan græshopperne kaster sig over de friske hvedespirer.
Gennem vores lille eksperiment kan vi observere at vandre- og ørkengræshopperne spiser græs, men ikke al slags græs. De spiser meget gerne rug og hvede, men de rør ikke havrespirerne, selv om det er de eneste der står tilbage.
Græshopperne gennemfører hudskifter hele tiden, men det går temmelig hurtig, så indtil jeg iagttog nedenstående havde jeg kun set de forladte hudskelletter.
Da der ud af mine 15 vandregræshopper kun var 3 der overlevede, bestilte jeg nye græshopper, som viste sig at være ørkengræshopper.
På billedet kan du se den første voksne vandregræshoppe som du bl.a. kan kende på de fuldt udviklede vinger sammen med en vandregræshoppe der er i sit sidste nymfestadie. Den plettede græshoppe i baggrunden er en lille ørkengræshoppenymfe.
Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen, UCSYD, Aabenraa
Vi vil give børnene mulighed undersøge fisk og herefter give dem mulighed for at udtrykke sig sanseligt med forskellige materialer (i vores korte corona forløb når vi kun at tegne). Læs om hele forløbet her LINK
Vi har medbragt ørreder som vi undersøger sammen med børnene. Efter af have undersøgt og snakket om hvad vi kunne se på fiskene udenpå, vil vi gerne have en aktivitet der er mindre stillesiddende og som inddrager hvordan andre fisk ser ud, inden vi undersøgerne ørrederne inden i.
Vi har forberedt det antal fiskekort der passer med at alle børn kan samle alle stik, når de samarbejder to og to. Vi har placeret kortene rundt i terrænet (men inden for synsvidde) alle kortene med fisk under røde kegler og alle kortene med fiskeretter under hvide kegler.