Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Wednesday, March 10, 2021

Dyreholdsaktivitet

Præferenceforsøg med græshopper og en opdatering på græshoppeholdet.

Som en del af græshoppedyreholdet, har vi udarbejdet et lille præferenceforsøg med vores græshopper, som vi tænker kan være en god pædagogisk aktivitet med dyreholdet.

Præferenceforsøg kan være med til at få børn/borgere til at formulere egne ideer og aktivere egne forestillinger. Det kan understøtte nysgerrigheden og være katalysator for samtaler om dyrs levevis og adfærd med udgangspunkt i en konkret og eksperimenterende tilgang. Også de naturvidenskabelige kompetencer kan understøttes i arbejdet. I forsøget kan der arbejdes med hypoteser og forudsigelser. Hypoteser er begrundede kausale forestillinger - vi tror der sker sådan og sådan, fordi at..... Forudsigelser er mere intuitive formodninger som små børn typisk fremsætter dem, -  eller som der står i de nye styrkede læreplaner,  - begyndende hypotesedannelse (Ejbye-Ernst, N., & Stockholm, D. (2015) Natur og Udeliv s. 183-184.

Vores præferenceforsøg tog udgangspunkt i vores  forestillinger og vi kom frem til følgende  hypotese. Hypotesen lød at græshopper spiser græs men ville foretrække hveden, fordi den hører hjemme i græshoppernes naturlige udbredelsesområde. Dernæst ville de sandsynligvis spise græsset som hører hjemme på vores mere nordlige breddegrader nemlig rug og havre. 

Så vi satte rug, havre og hvede til spiring i hver sin tredjedel af potten. Fordi det er vinter står de til spiring i vindueskarmen indendørs og måske af den grund spirede hveden markant hurtigere end både havre og rug. 


Dag 6 - potten med de spirede korn sættes ind til græshopperne, vi kan observere at hveden spirer hurtigst, herefter kommer havren og til sidst rugen.

Her kan du se hvordan græshopperne kaster sig over de friske hvedespirer.



Efter yderligere 3 dage inde hos græshopperne så potten sådan ud.


Gennem vores lille eksperiment kan vi observere at vandre- og ørkengræshopperne spiser græs, men ikke al slags græs. De spiser meget gerne rug og hvede, men de rør ikke havrespirerne, selv om det er de eneste der står tilbage. 

Græshopperne gennemfører hudskifter hele tiden, men det går temmelig hurtig, så indtil jeg iagttog nedenstående havde jeg kun set de forladte hudskelletter.


Da der ud af mine 15 vandregræshopper kun var 3 der overlevede, bestilte jeg nye græshopper, som  viste sig at være ørkengræshopper.


På billedet kan du se den første voksne vandregræshoppe som du bl.a. kan kende på de fuldt udviklede vinger sammen med en vandregræshoppe der er i sit sidste nymfestadie. Den plettede græshoppe i baggrunden er en lille ørkengræshoppenymfe.



           Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen, UCSYD, Aabenraa

No comments:

Post a Comment