Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Tuesday, August 20, 2019

Aktivitet på biotopen - insektfælder

Kunstige barkfælder


Vi lavede flere forskellige eksperimenter med indfangning af hvirvelløse dyr før sommerferien. Vi vil nu afprøve en meget simpel type fælde - et stykke pap bundet stramt rundt om et træ. Ligesom tidligere har vi fokus på nogle af de naturvidenskabelige kompetencer - se forløb med faldfælder og sommerfugle lokning  - vi vil her fokusere på at kommunikere (med naturfaglige begreber), at forudsige, at undersøge samt at kategorisere.

 

Vi har udvalgt to træ i samme område og med nogen lunde samme størrelse, men to forskellige arter: Stilk eg og alm. robinie. Vil vi lade papstykkerne sidde på træerne i en uge og herefter undersøge, hvilke hvirvelløse dyr vi har fanget. Vi forudsiger at vi finder flere forskellige arter / en større biodiversitet under pappet der sidder på egetræet, fordi stilk-eg er en hjemmehørende art. Stilk egen har vokset i Danmark siden stenalderen og udnyttes af op mod 200 forskellige dyrearter, hvorimod meget senere indførte / ikke-hjemmehørende træ arter, som robinie, ikke udnyttes af nogle eller ganske få arter. (40 danske træer og buske. 1998). Vores højbede i køkkenhaven er lavet af robinietræ, fordi det nedbrydes meget langsomt = meget få nedbrydere spiser robinietræ. Vores forudsigelse tager således afsæt i den viden vi allerede har om træer og samspillet med hvirvelløse dyr.

 

Hvilke arter forudsiger vi, at vi finder: Arter der foretrækker mørke, fugt og lever af eller på friskt træ (bark), eller spiser de andre dyr der er på træet: Ørentviste, bænkebidere, edderkopper, tusindben, skolopendere ... Vi har ikke fugtet pappet på forhånd, da det regner temmelig meget i øjeblikket.

Robinien i silhuet 

Litteratur:
40 danske træer og buske. Plantning og bevaring. (1989) Miljøministeriet, Skov-og Naturstyrelsen.
 Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen, UCSYD, Aabenraa

No comments:

Post a Comment