Bambus er et græs og fælles for næsten alle græsser er, at de har knæ. Knæene er opsvulmede led der i modsætning til resten af stænglen ikke er hule, - så de saves bort. Herunder først to billeder af tynde græsstængler fra "almindeligt græs" og herefter billede af bambusstængler. Knæene er tydelige.
Knæene saves af, så man får stykker der gerne må være omkring 15-20 centimeter lange, så er der plads til mange æg og hunbien dermed ikke skal bruge tid på at finde helt så mange ynglesteder.
Den flamingoagtige marv, der er i nogle bambusstængler fjernes
Bambusrørene er bundtet og vi har placeret dem et sydvendt og overdækket sted, bier kan nemlig godt lide varme tørre steder at anbringe deres afkom i.
Herunder en død enlig bi, fundet på yngleboet herunder. Den er nok blevet færdig med at lægge æg og har dermed afsluttet sin livscyklus.
Boet her har siddet i et par år. Man kan se at nogle at rørene er fyldt med æg og forseglet med ler, i andre er bierne færdigudviklede og fløjet, det er dem hvor man kan se at leret er gennemgnavet, så der blot står en ring af ler tilbage i hullet. Nogle af bambusrørene er ubrugte.
Vi har i dette indlæg undgået betegnelsen insekthotel af flere årsager. Dels for ikke at understøtte et antropomorfistisk blik på naturen. Men også fordi betegnelsen hotel er misvisende, idet de hvirvelløse dyrs brug af de såkaldte hoteller normalt drejer sig om enten overvintring eller yngleplads.
Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen, UCSYD, Aabenraa
No comments:
Post a Comment