Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Wednesday, August 21, 2019

Biodiversitet - enlige bier

I bestræbelserne på at skabe mere biodiversitet på campus, laver vi et ynglested for enlige bier ved hjælp af bambuspinde. En del enlige bier bruger hule rør, hvori de anbringer skiftevis en lerprop, efterfulgt af et æg, efterfulgt af et maddepot bestående af pollen, som larven kan gnaske i sig og gennemføre hele sin udvikling frem til voksen bi på. Det gør de så et antal gange indtil røret er fyldt op. De yderste bier gennemfører praktisk nok deres udvikling hurtigst.





Bambus er et græs og fælles for næsten alle græsser er, at de har knæ. Knæene er opsvulmede led der i modsætning til resten af stænglen ikke er hule, - så de saves bort. Herunder først to billeder af tynde græsstængler fra "almindeligt græs" og herefter billede af bambusstængler. Knæene er tydelige.



Knæene saves af, så man får stykker der gerne må være omkring 15-20 centimeter lange, så er der plads til mange æg og hunbien dermed ikke skal bruge tid på at finde helt så mange ynglesteder. 



Den flamingoagtige marv, der er i nogle bambusstængler fjernes



Bambusrørene er bundtet og vi har placeret dem et sydvendt og overdækket sted, bier kan nemlig godt lide varme tørre steder at anbringe deres afkom i.


Herunder en død enlig bi, fundet på yngleboet herunder. Den er nok blevet færdig med at lægge æg og  har dermed afsluttet sin livscyklus.


Boet her har siddet i et par år. Man kan se at nogle at rørene er fyldt med æg og forseglet med ler, i andre er bierne færdigudviklede og fløjet, det er dem hvor man kan se at leret er gennemgnavet, så der blot står en ring af ler tilbage i hullet. Nogle af bambusrørene er ubrugte.


Vi har i dette indlæg undgået betegnelsen insekthotel af flere årsager. Dels for ikke at understøtte et antropomorfistisk blik på naturen. Men også fordi betegnelsen hotel er misvisende, idet de hvirvelløse dyrs brug  af de såkaldte hoteller normalt drejer sig om enten overvintring eller yngleplads. 

 Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen, UCSYD, Aabenraa

No comments:

Post a Comment