Net-merit opgave uge 19 og 20
Hvordan kan en forståelse af vidensformer understøtte arbejdet med planter i pædagogisk praksis? Og hvordan kan vi opdage hvilke pædagogiske potentialer og muligheder der er i, at arbejde med planter på institutionen?
Individuel del - spireforsøg- på jagt efter frø
- 5 forskellige frø fra køkkenet, dvs. grønsager, frugter, krydderurter mv. (kan komme fra køleskabet/madkassen/køkkenskuffen eller frøposer)
- 3 forskellige frø fra vilde planter (kunne være kastanje, agern eller hunderose, ellers er frø fra frøposer også okay)
En god start på dit plantehold: "tommelfingerregler"
- Brug så- og priklejord - det indeholder ingen (eller meget lidt gødning), derved undgår du at dine spirer bliver "brændt af"
- Så ikke for dybt, maksimalt 5 gange frøets tykkelse
- De små planter har brug for ilt til deres rødder, så sørg for at vandet kan løbe fra potten og pas at du ikke overvander. Jorden skal være fugtig men ikke våd.
For at understøtte læreprocessen kan du tænker over følgende naturfaglige spørgsmål:
- Hvad er et frø? Hvad er en plante / plantens forskellige dele? Kræver alle planter det samme for at spire og vokse?
- Planternes behov: Vanding, lysforhold, temperatur mv.
- Hvilke barrierer i forhold etablering og pasning oplever du? Er der noget det gør dig i tvivl?
![]() |
Pige på 6 år laver spirepotter med potmaker. |
Fællesdel:
Det er i institutionen blevet besluttet, at der i løbet af foråret skal arbejdes med et ”jord-til-bord” forløb, for at skabe en større bevidsthed om, hvor den mad vi spiser, kommen fra. Det bliver derfor besluttet, at der skal etableres en slags køkkenhave. I personalegruppen er I alle enige om, at det er vigtigt at målgruppen er aktivt deltagende i processen, er medbestemmende i hvad der skal dyrkes og at de får mulighed for at opnå viden om planter og dyrkning.
Da du senere fortæller Otto og Mia, som du er primærpædagog for, om projektet opstår der en udfordring: Otto vil gerne dyrke æbler, mens Mia elsker frikadeller, som hun mener skal være en del af haven. Det står klart, at deres forestillinger om hvad det vil sige at dyrke noget, og hvor lang tid det tager, er meget langt fra virkeligheden.
I studiegruppe skal I nu drøfte hvordan ”jord-til-bord” forløbet kan rammesættes didaktisk, således at der er mulighed for nye naturfaglige erkendelser omkring planter og målgruppen samtidig inddrages gennem forskellige deltagelsesmuligheder. I skal i jeres planlægning eksplicit inddrage til de forskellige vidensformer (se kap. 3.2 i Ejbye-Ernst, Niels et al. 2015), samt forholde jer til hvilke naturvidenskablige kompetencer i understøtter og hvordan (se kap. 6 i Ejbye-Ernst, Niels et al. 2015). I studiegruppen bestemmer I selv målgruppen er børn, unge eller voksne.
Senest d. XX skal I lave et status indlæg på jeres blog, hvor i skitserer hvor I er i processen. Det kunne være en refleksion over hvordan den kropsligevidensform kommer i spil eller hvilke naturvidenskabelige kompetencer i mener jeres forløb understøtter.
- En plantelogbog der viser og beskriver opstarten af dine nye spirer. Hver gang du registrer noget nyt i dit plantehold, skriver du videre på dit oprindelige indlæg med en tydelig datoangivelse.
- Giv indlægget en titel (eks. dit navn's planlogbog)
- Giv indlægget en etikette: Planter i pædagogisk praksis + dit navn
- Et status indlæg, der skitserer hvor I er lige nu i proessen. Oplægget er ikke bindende.
- Giv jeres indlæg en titel: Jord-til-bord forløb
- Brug etiketten: Planter i pædagogisk praksis + studiegruppe