Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Wednesday, February 17, 2021

At se på fugle

 At gå på opdagelse efter fugle

I Danmark er der registreret ca. 400 forskellige fuglearter hvoraf en del er meget sjældne gæster. Ca. 200 af dem er ynglefugle. De fleste kender en del forskellige danske fuglearter, men selv meget almindelige fugle som f.eks. gransangeren kender de færreste, selvom der er ca. 300.000 ynglepar i dk. (Dofbasen.dk 2021). 

Der er et store muligheder for at udvide kendskabet til vores nærmiljø ved at gå på opdagelse efter fuglene. 

DOF(Dansk Ornitologisk Forening) har udarbejdet en App der hedder Fuglebogen, som kan være en hjælp til bestemmelse af fugle. Der en mulighed for at man uden forudsætninger ved at besvare nogle spørgsmål kan få hjælp til at bestemme fuglen, samt få adgang til viden om fuglen. Appen er gratis. 





Det kan være en stor fordel at anvende en kikkert, I kan evt. låne en fra naturfagslokalet. Det kræver lidt øvelse at bruge en kikkert. Læs mere om hvordan du gør på skoven-i-skolen. Her kan du også finde mere viden om det at kigge på fugle.

En tur i Haderslev dampark om vinteren giver anledning til at møde mange fugle helt tæt på. Her er det gråænder af begge køn


Og en skarv. Når man kan komme så tæt på, kan man se mange detaljer som næbform, fjerens farver og former, føddernes udformning; om der er f.eks.  svømmehud mellem tæerne. 

  
Også døde fugle kan give anledning til at man kan observere på nærmere hold. Den her spurvehøg lå trafikdræbt på vejen. Den har nogle imponerende lange kløer,  som man kan gætte på hvad den bruger til.




Men ellers er der fugle overalt i vores omgivelser såvel i by som på landet. Med de lidt ældre børn kan det måske også være interessant at gå ind og tjekke observationer på bestemte lokaliteter, for at se hvad andre har set inden man tager på tur. Se f.eks. hvad man kunne finde om, hvad der var set af fugle i Slivsøen inden sidste fugletur: Dofbasen 

No comments:

Post a Comment