Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Wednesday, February 3, 2021

Dyrespor - uglegylp

 På jagt efter uglegylp og undersøgelse af hvad uglen har spist

Det er spændende at gå på jagt efter uglegylp, men nogen gange kan det også være lidt svært at finde det. Ofte vil det være nemmest at finde gylpen i nåletræsområder, fordi de er nemmere at få øje på i den type skovbund. Dertil kommer at især skovhornuglen ynder at sidde sammen i grupper i netop tætte nåletræsområder om vinteren. Og da hver ugle laver ca. 1 1/2 gylpbolle om dagen bliver det til rigtig mange gylpboller hen over en vinter. Neden for kan du se et sådant område, hvor der er god læ og uglerne kan sidde i skjul i løbet af dagen. Men ellers er båd natuglen og skovhornuglen almindelige fugle i det meste af landet, og du vil kunne støde på gylpboller i alle skove, store som små.



Her er et eksempel på et område hvor der kunne være gode chancer for at finde gylp; en tæt gruppe af graner der støder op mod et åbent græsområde hvor der er masser af mus, som er de fleste uglers primære bytte.


 Her er en gylpbolle vi fandt på vores tur rundt i skoven på jagt efter dyrespor. Gylpen er ca. 5cm lang og den lyse grå farve er nem at se i nåletræsskovbunden.  Uglers maver udskiller lige netop den mængde syre der skal til for at nedbryde alle dele af kød og sener, men ikke så meget at knogler og pels bliver opløst. Uglegylp lugter ikke ubehageligt og råddent men blot af pels, som også er det der giver bollen sin karakteristiske farve.

Her går vi i gang med at undersøge hvad gylpbollen indeholder







Musekranie


Dækvinge fra en bille - måske en skarnbasse





Det er altid fint at have en lup i lommen når man er på tur, så man kan se efter små detaljer





Udstilling og bearbejdning af fund


Vi har monteret museknogler på sort karton


Vi har lavet en kik-kasse i en skotøjsæske med de fotos vi har taget i skoven og de ting vi fandt: Gylp med muse skeletdele samt kogler og agern spist af mus.


Kassen laves sammen med børn eller borgerne og kan bruges tale om oplevelserne i skoven, lave små (kuffert)fortællinger eller snakke om fødekæder.

 
I kassen er der også fotos af mus og ugle, samt en stub med et musehul




Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa

No comments:

Post a Comment