Net-merit opgave uge 17 og 18
Planter i pædagogisk praksis 1
Mikrogrønt, bønne og langsommelighedens pædagogik
Hvordan kan vi opdage hvilke pædagogiske potentialer og muligheder der er i, at arbejde med planter på institutionen? Og hvordan får man planter til at vokse og trives?
Opgaven har 2 dele; en individuel del og en fællesdel. Den individuelle del handler om at opnå praktiske erfaringer med at så og spire mikrogrønt, samt undersøge hvordan vi kan synliggøre hvad der sker under jorden når planter spirer. Fællesdelen er en faglig drøftelse om koblingen mellem planter i pædagogisk praksis og langsommelig pædagogik.
Den individuelle del
Den individuelle del handler om din egen læreproces og om at få erfaringer med at spire og dyrke planter. Til dette skal du dyrke de mikrogrøntfrø, du har fået udleveret/tilsendt. Du kan se på underviserbloggen her hvordan du kommer i gang. Vær undervejs opmærksom på hvilke barrier, arbejdsgange og opgaver, der er forbundet med igangsættelse af dit mikrogrønt-plantehold.
Bønne i plastikpose. Bliver det her tydeligt hvad der sker under jorden? |
Udover mikrogrønt har du også fået 4 bønner, to pralbønner (de hvide) og 2 borlotto buskbønner (de brogede). Med disse skal du igangsætte 2 spireforsøg, ud fra spørgsmålet; "hvordan kan vi synliggøre hvad sker der under jorden?"
Vigtigt for begge dele er det, at du får taget notater og billeddokumenteret processen omkring planternes vækst og pasning. Rart kan det eks. være at holde styr på hvornår der bliver sået, hvornår frøene spirer, hvor hurtigt de vokser osv. Dette skal du bruge senere til at oprette en plantelogbog på studiegruppens blog (mere omkring bloggen på første seminardag).
Fællesdelen
I studiegruppen skal I diskutere om arbejdet med planter kan understøtte en langsommelig pædagogik (Clark, 2023), og hvorvidt langsommelighed muliggør nye naturfaglige erkendelser om hvad planter er. Notér jeres væsentligste overvejelser, erkendelser, pointer og
argumenter i et Word-dokument. Jeres noter kan blive til et fremtidigt blog-indlæg til brug i modulprøven.
Frit efter Clark, A (2023) |
Summa summarum:
Hvert gruppemedlem skal dyrke mirkogrønt og forsøge at så to bønner på en måde, der viser hvad der sker under jorden i en spireproces. Her er det vigtigt at I fotodokumenterer både hvad i gør rent praktisk i forhold til at så, men også jeres spirer udvikling. Det anbefales også at I løbende får skriftliggjort jeres arbejde (logbog).
I studiegruppen skal I diskutere hvilke koblinger der kan være mellem langsommelighed og et planterhold. Jeres væsentligste pointer skrives i et word dokument til senenere brug på bloggen.
God spirelyst!
Ida & Christoffer
Litteratur:
Clark, A (2023): Slow Knowledge and the Unhurried Child - Time for Slow Pedagogies in Early Childhood Education. Routledge.