Mælkebøttekaffe
En rigtig god vinteraktivitet med vilde planter er at lave mælkebøttekaffe. Aktivteten indeholder gode muligheder for deltagelse for borgere, både med hensyn til indsamling, forarbejdning og konsum. Bevægelsen fra den kolde våde jord her i starten af februar, til et varmt duftende mælkebøttekaffe, er lidt magisk. Et fint jord til bord projekt.
Aktiviteten har også en kulturhistorisk dimension. Mælkebøttekaffe er inspireret af cikoriekaffen som man brugte særligt under 2. verdenskrig som erstatning for kaffe, der var en mangelvare. Cikorie og mælkebøtte er tæt beslægtede. Cikorie ville fint kunne erstatte mælkebøtte i områder hvor den er almindelig, og du kan også stadig købe cikoriekaffe i bl.a. helsekostbutikker.
Aktivteten startede med en tur med en greb ude i en have. Greben stikkes dybt ned 10cm fra mælkebøtten der løftes op så roden knækker ca. 20 cm nede i jorden, hvorefter den kan trækkes op. Når man først har taget på det går det forbløffende hurtigt. Det tog ca. 20 minutter at samle ca. 10 liter med top, jord osv.
Herefter blev mælkebøtterne vaskes enkeltvis og toppen blev skåret af. Alt jord skal fjernes, men du behøver ikke skrælle dem.
Her er ca. halvdelen af de rensede rødder
Rødderne blev klippet og skåret i mindre stykker så de passede ned i morderen, hvor vi malede dem grundigt
Konsistensen og farven på den malede mælkebøttekaffe, ligger meget tæt op en almindelig kaffe, sådan ca. mellemristet ;-)
Farven er intenst og smagen er stærkt, måske der mangler mælk;-)) men ellers en super fed idé, der absolut skal afprøves selv.
ReplyDelete