Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Tuesday, June 4, 2019

Biotopen - planter (træer)

For at hjælpe dig igang med at bestemme dine træer på biotopen, har vi været ude for at tage billeder af de mest almindelige træers blade. Det er selvfølgelig en hjælp at anskaffe en håndbog f.eks "Træer og buske i landskabet" fra Politikens Forlag.




Eller se følgende:

Links til træbestemmelse


Skoven i skolen – blade og knopper






Nedenfor 2 billeder af eg med de karakteristiske lappede blade. Det kan være en god ide at tage fotos af dine blade på en hvid baggrund, så er det lettere at bestemme dem. Du kan også vælge at indsamle bladene for at presse dem og gemme dem for at kunne bruge dem i din udstilling (læs om prøven i natur og udeliv ).
eg
 



Herunder billeder af hassel, der har bløde blade med en lille spids på, hullerne er nok ædespor fra en insektlarve.

hassel

Modsat hasselen er der ingen spids på elletræets blade, derimod snarere en lille fordybning på samme sted på mange af bladene

el

Herunder ahorn, med sine håndlappede blade typisk med tre eller fem "fingre" på hvert blad


ahorn

Ask har det man kalder sammensatte blade, det vil sige hvert blad består af et antal småbladebestående af et antal blade der sidder overfor hinanden i par + et enkelt småblad i spidsen

ask

Herunder bøgeblade, det bedste kendetegn er den bølgede kant på bladet, der især er tydelig når man kigger ind på bladet fra siden, men som også anes på billedet herunder, desuden en række fine hår på bladkanten der er meget tydelige under lup.

bøg

Kastanjens blade er velkendte af mange, det er også et sammensat blad som askens blad, dvs. sammensat et antal småblade.

kastanje


Lind har hjerteformede blade der munder ud i en spids, hvis du ser en lind der står frit i landskabet, vil bladets form gå lidt igen i træets samlede silhuet. 


Lind

God fornøjelse med at kigge på træerne på din biotop! Læs kapitel 5.1 planter i pædagogisk praksis i grundbogen (Ejbye-Ernst, N. & Stokholm, D. (2015) Natur og udeliv.
Ib og Ida


Natur og udeliv, pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa










No comments:

Post a Comment