Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Wednesday, June 5, 2019

Biotopen - planter (urter)

På din biotop er der sikkert mange forskellige planter (urter) - her er nogle af dem du vil kunne møde i begyndelsen af juni i skoven, langs stier og grøfter.



 
Nogle kender du sikket allerede ;-)

mælkebøtte




Andre kan være svære at genkende som de ser ud nu - vi har sat et foto fra april ind til sammenligning....

anemoner




Når du skal få overblik over hvilke planter, der vokser på din biotop kan kameraet være en god måde at fastholde dine observationer. Hvis du tager fotoet på en hvid baggrund er det lettere at kende enkelt delene på planten. I grundbogen Natur og udeliv (Ejbye-Ernst, N. & Stokholm, D. (2015)) finder i afsnittet om planter i pædagogisk praksis side 100-105 en oversigt over de vigtigste plantefamilier.


Skærmplante familien - lige nu i juni ser du vild kørvel mange steder langs veje og stier, i grøftekanter. Du kan kende skærmplante familien på at de små (ofte hvide) blomster sidder i en skærm (lidt som en lille paraply).


Læbeblomst familien - du kan kende en læbeblomst på af de farvede blomsterblade ikke har samme facon - blomsten kan næste minde om en lille orkide, hvis du kigger tæt på den. Prøv også at mærke på stænglen - den er firkantet - bladene sidder på stænglen overfor hinanden to og to. Her er det korsknap.








Korsblomst familie - korsblomsten kan kendes på de fire blomsterblade der danner et kors. Her er det løgkarse som dufter lidt løg-agtigt og kan anvendes i salater og anden mad.


Frøstandene på korsblomsten kaldes skulper og kan have mange forskellige faconer.




 
Krapfamilie - skovmærke er på sit allersidste her i starten af juni. Måske finde du kun bladene, fordi den er afblomstret. Du kan kende den på at bladene sidder i en krans rund om stilken.
 

skovmærke

Storkenæbsfamilien - en lille plante familie, med blomster  der er let genkendelige, ofte lille / rosa.


 

Storkenæb

Ranunkelfamilien - smørblomst eller ranunkel. Hvis du tæller de farvede blomsterblade  finder du 5 hos ranunkelfamilien. Anemonen tilhører også denne familie.


Rosen familien - febernellikerod



Vi anbefaler 'Feltfloraen' fra Gyldendal, når du skal bestemme planter fra din biotop. Du kan også prøve websiden Danmarks Flora.dk med indbyggede søge muligheder både på biotop typer og plantefamilier mm.







God fornøjelse med at kigge på planterne på din biotop! Læs kapitel 5.1 planter i pædagogisk praksis i grundbogen (Ejbye-Ernst, N. & Stokholm, D. (2015) Natur og udeliv.

Ib og Ida


Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa







No comments:

Post a Comment