Græshopper og melbillelarver (melorm)
Overvejelser om valg af dyr
Klik på fotoet for at læse navnene på græshoppens kropsdele.
Vi har valgt dyrene af flere grunde.
For det første: begge dyr er insekter, hvilket umiddelbart kan ses på at de voksne dyr har seks ben og vinger. De fleste mennesker kender de voksne insekter, men hvordan lever de og ser ud inden de bliver til voksne kønsmodne insekter. De fleste kender f.eks. græshopper med hvordan ser græshoppens liv egentlig ud fra den bliver lagt som æg til den bliver til den græshoppe vi kender? Det er noget af det som dette dyrehold skal give mulighed for at få oplevelser og erfaringer med.
For det andet har vi valgt dyr som kan illustrere de to forskellige slags livscyklus som vi ser hos insekterne. Den ufuldstændige forvandling og den fuldstændige forvandling. Melbillen har fuldstændig forvandling og græshoppen har ufuldstændig forvandling.
For det tredje; selvom begge de dyr vi har valgt ikke er dyr som vi normalt ser i den danske natur, findes der lignende dyr her som i store træk har identiske valg af føde og samme livscyklus. Det vil altså være lignende dyr dvs. andre græshoppearter og andre billearter som vi vil kunne koble til når vi møder dem i nærmiljøet.
For det fjerde dukker græshoppen og melbillens larve, melormen, ofte op i medierne som bud på fremtidens fødevarer, der kan bidrage til løsningen af klima-, og biodiversitetskrisen og skabe billig højkvalitets mad i fremtiden.
Overvejelser omkring indretning af terrarier
Dyrkning af foder til græshopperne
Vi har valgt at eksperimenter med at dyrke foder til vores græshopper. I første omgang antager vi at græshopper godt kan lide græs! Så vi sætter inden dyrene ankommer gang i spiring af tre forskellige græsser; hvede, havre og rug. Vi gætter på (forudsiger) at græshoppen helst vil have hvede, fordi hveden oprindeligt hører hjemme på nogenlunde de samme breddegrader som vores ørkengræshopper.
Vi sår græsserne(kornet) i vat i en tom kikse-embalage
Den 3. februar, dvs. efter 5 dage er hveden i gang med at spire, der er lidt spiring hos rugen og ingen spiring endnu hos havren
Opstilling og indretning af terrarierne til Vandregræshoppe
Vandregræshopper skal have det varmt, gerne op omkring 37 grader. Derfor vi har valgt at placere terrariet op ad en masseovn, det kunne også have være i nærheden af en radiator eller man kunne placere en lyskilde ovenpå terrariet der kunne give varme til dyrene.
Græshoppe nymfe
Indretning af terrarie til melbiller
En plastkasse, eller et stort glas er fint til melbiller. De har det fint i stuetemperatur. Terrariet 3-deles så vi kan sortere dem i larver, pupper og voksne biller, efterhånden som de udvikler sig. De voksne biller har det nemlig med at spise af pupper og larver.
No comments:
Post a Comment