Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Sunday, February 21, 2021

Fuglestemmer

 Fuglestemmer


Her i februar og marts begynder flere og flere fugle at bruge deres stemmer til at fortælle andre fugle hvor  deres territorie er og til at lokke hunner til. De fugle der er sangaktive her i februar og marts er ofte standfugle, som har tilbragt vinteren her i landet. Her i februar kan du primært høre Musvit, Blåmejse, Gærdesmutte og Rødhals. Det er gode stemmer at lære sig at kende, og de vil kunne  bruges til at henlede opmærksomheden på fugle ved institutionen eller på ture ud af huset. 

En god strategi kan være at lære dig nogle stemmer at kende først indendørs. Start evt. med de fire arter som er nævn ovenfor. Du kan lære stemmerne at kende på  www.fuglestemmer.dk . Når du føler du kan skelne stemmerne fra hinanden kan du tage på tur for at høre om du kan genkende stemmerne. 

Hvis du vil udvide dit repertoire derfra, kan du også lære dig de almindeligste stemmer,  der begynder at blive almindelige at høre når vi kommer hen i slutningen februar og ind i marts. Her kan anbefales at tilføje følgende meget almindelige og letgenkendelige stemmer: tyrkerdue, ringdue, solsort, bogfinke og gulspurv.

Har man hørt en fugl synge kan du evt. prøve at få den frem ved at afspille dens stemme fra f.eks. en Ipad, ved at sætte afspilningen i gang og derefter placere den nogle meter væk. Ofte vil fuglen reagere ved at undersøge den nye sanger og komme tæt på afspilleren samtidig med at den ivrigt forsøger at jage indtrængeren bort. Dette giver størst effekt at afprøve når fuglene aktivt hævder territorie dvs. i foråret.

Der er også flere børnebøger/højtlæsningsbøger på markedet, hvor der er fokus på stemmer, flere af bøgerne har indbygget et antal stemmer af almindelige fugle i nærmiljøet f.eks. Sara Ejersbo (2019). Børnenes fuglebog. Gyldendal og Jens A. Larsen Aas (2020). Fuglene omkring os. Carlsen. Begge har 10 stemmer,  der kan aktiveres i bogen.

Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa

No comments:

Post a Comment