Natur - miljø og udeliv banner-foto

Natur - miljø og udeliv banner-foto

Tuesday, January 25, 2022

Friluftsliv - lav selv grej til båloptænding

Bålpustepind - få gang i dit bål

En pustepind bruger man til at blæse et bål op der er ved at gå ud eller som hjælp til at få et bål startet op. Jo længere pind, jo mere komfortabelt kan man placere sig i forhold til bålet og røgen. Pustepinden laver man bedst af en lige hyldegren, der er nemme at finde, som nye lange årsskud på hyldebuskene.

Pustepinden koncentrerer luftestrømmen på et lille sted, så man får maksimal effekt af sine anstrengelser. Det her er det første forsøg på at lave en pustepind, så der læres undervejs. Bl.a. gjorde vi den erfaring at marven i hylden går gennem bladskuddene på grenene, så man ikke behøver save grenen mellem to steder hvor der har siddet eller sidder blade.
Der bores marv ud så langt som boret rækker fra begge ender. Marven er den bløde midte i grenen.

Med en en pind, cykeleger eller lignende trykkes/skrabes marven ud.



til man har gennemtræk i pinden. Der skal arbejdes lidt med at få skubbet alt den bløde marv ud af hyldegrenen.

Til sidst snittede vi den glat der hvor man skal have kontakt med pinden og der blev snittet lidt dekoration i barken.


Efter en afrunding af mundstykket lægges pinden til tørre, da det er en hel frisk gren der er arbejdet i. Hyld er svagt giftig i frisk tilstand, så man skal ikke sutte alt for meget på mundstykket, før det er tørret op! Når pustepinden tørrer bliver den også både lettere og stærkere.


Vi tænker at udarbejdelsen og anvendelse af pustepind med forskellige målgrupper kan etablere yderligere mulighed for deltagelse, aktivitet og mestringsprocesser omkring bålaktiviteten, som samtidig giver nye måder at bruge hylden på, blive fortrolig med den i naturen, på lige fod med den fortrolighed der udspringer af at bruge hylden til at lave sin egen hyldebærsaft eller  hyldeblomstpandekager. 
Se evt. mere på: Bålpustepind , Skolen-i-skoven.
 

Egen pose med båloptændingsmaterialer - mulige mestringsoplevelser

Vi laver en vandtæt pose til optændingsmaterialer som vi tænker kan indeholde konkreter den enkelte borger / eller barn kan udvælge og være med til at fremstille som en måde at skabe håndterbarhed i forhold til et forløb omkring båloptænding.
Læs mere om Friluftsliv og specialpædagogik, skolen-i-skoven
Se mere om optænding af bål i et læringsperspektiv, her på bloggen






Vi laver posen af et gammelt mørklægningsgardin (voksdug mv. vil også være velegnet) Snøren er et snørebånd.

Vi har valgt at fremstille nogle enkle optændings remedier, hvor der er mange deltagelsesmuligheder i fremstillingsprocessen. 

Stearin bomber 

Her bruges: Aviser, kogler, bomuldssnor, stearinlys rester samt en bøtte til vandbad. 
Rul en avisside og vikl snor omkring den - lad en 10 cm ende sidde, så der er noget at holde fast i når avis 'bomben' dyppes i stearin. Koglerne skal være tørre.


Stearinen smeltes i et vandbad (en gryde med kogende vand) vi har valgt at bruge en plastbøtte til at smelte stearinen i, det går lidt langsommere men har den fordel at bøtten ikke bliver varm (det går hurtigere i et syltetøjsglas eller i en konserves dåse). Lad den smeltede stearin køle lidt af og dyp 'bomberne'. Prøv jer frem ift. hvor længe man skal dyppe / hvor mange gange / om 'bomberne' skal køle af ind imellem osv. og snak om hvad I finder ud af.


 I vores pose er der også små snittede 'grantræer', tørrekogler og tændstikker. Det kunne også være birkebark, spåner, ildstål mm.

Natur og udeliv, Pædagoguddannelsen UCSYD, Aabenraa


No comments:

Post a Comment