Blåmuslinger og tang
Mange børn og borgere forbinder stranden med et sted de bader om sommeren. En måde sammen at opdage dyre- og plantelivet ved kysten, kan være at indsamle det spiselige og på denne måde kommer flere forskellige vidensformer i spil og understøtter dermed langtidshukommelsen (side 59) Kapitel 3 i Ejbye-Ernst, N. & Stokholm, D. (2015). Natur og udeliv. Uderummet
i pædagogisk praksis. Vi undersøger muslinger og tang, identificerer
forskelle og ligheder (mellem tangarter) samt enkelt dele som vi benævner (fod,
byssustråde, gæller på muslingen), hermed anvendes de kataloge videnformer.
Måske anvendes analogier til ting/fænomener som børn/borgere allerede kender -
vi spiser chips, men lavet af tang. Vi indsamler, håndterer, lufter og smager
og et helt register af mulig kropslig læring stimuleres. Undervejs i hele processen snakkes om fund, smage,
oplevelser - pædagogens rolle er at skabe et rigt sprogligt miljø og byde ind
med fagsprog, når det er relevant for barnet / borgeren.
Savtaktang hæftet på blåmusling
Indsamling af tang og blåmuslinger - i vinter halvåret kan det være nødvendigt med waders ;-)
Dissektion af muslinger
Inden I koger muslingerne er det spændende at undersøge dyret. Blåmuslinger åbnes meget let ved at stikke spidsen af en kniv ind i muslingen og vride forsigtigt rundt.
På fotoet ses blandt andet muslingens fod - nederst på foden sidder den kirtel hvor muslingens byssustråde dannes. Trådene er lavet er hornstof (som dine negle) og muslingen bruger trådene til at hæfte sig på bunden.
På WWF undervisningsplatform (link)finder du nedenstående lille film om dissektion af blåmuslinger og en vejledning der beskriver dette.
Vi har indsamlet muslinger til suppe. Du kan indsamle muslinger i alle måneder der indeholder et R i navnet, men indsaml kun i områder med god vandgennemstrømning. Vinterhalvåret er et oplagt tidspunkt at indsamle muslinger og en varm suppe er dejlig at nyde ved stranden.
Fjern alger og byssustråde - bruge evt. en børste. Kasser de muslinger der ikke lukker sig i, når de tages op af vandet eller hvis de er gået i stykker, så du sikrer at alle muslingerne er levende. Når muslingerne er rengjorte læg dem tilbage i koldt vand til alle er rengjorte
Vi koger vandet i en trangia (stormkøkken)- når vandet spilkoger kommes muslingerne i og koger i 3minutter (ikke længere, ellers bliver de seje som viskelæder). Hvis der er muslinger der ikke lukker sig op skal du kassere dem. Gem både muslinger og kogevandet.
Vi laver supper med rød thaicarry og kokosmælk - svits først løg tern og evt. lidt rødpeber samt tahicarry i olie. Du kan også tilsætte gulerødder og bladsselleri i mundrette stykker. Tilsæt kokosmælk, lidt kogevand fra muslingerne og evt. en bouillonterning - smag til med citron saft, salt og peber. Til sidst kommes muslingerne i igen.
Tang
Savtaktang skyllet op
Tang kan spises året rundt - og det er nemt for al frisk dansk tang kan spises blot du samler det hvor vandet er rent. Oversigt til bestemmelse af tang (LINK)
Klip de friske topskud af tangen - evt. ude i vandet, så planten vokser videre.
Blancher tangen i kogene vand / kom den i kogende vand til den skifter farve hvis det er en brunalge på billedet (til venstre før kogning, til højre efter).
Svits tangen i olie
Vælg et krydderi som du godt kan lide - her lakridspulver!
Hvis børn / borgere synes det er lidt udfordrende at smage på tangen, er kobination af en kendt smag med en ukendt smag også kaldet flavour-flavour læring en måde at nærme sig det på...
Udover at bestemme de forskelige tang arter er det også oplagt at undersøge de dyr der gemme sig i tangplanterne som tanglopper eller som danner kolonier på planterne - her er det et krebsdyr nemlig rurer (overfor var det mosdyr).
No comments:
Post a Comment