Lav bålmad uden gryder og pander direkte i gløderne
På mange institutioner har man måske ikke skure og skabe fyldt med bålgrej - her kommer nogle ideer til mad lavet uden grej på en shelterplads den første uge i januar.
Mad tilberedt i dej
En enkelt dej af mel og vand er et godt og bæredygtigt alternativ til sølvpapir og alu bakker. Dejen bliver helt sort inde i gløderne, men det betyder ingenting for den skal ikke spises.
Fisk i dej
Forbered evt. dejen på institutionen inden I tager afsted. Når der er gode gløder pakkes fisk, urter og krydderier ind i dejen, som lukkes godt sammen. Det er vigtigt ikke at pakke fisken ind før gløderne er klare, fordi dejen suger væde fra fisken og bliver svær at få tæt. Vi prøver med laksestykker, vi har tidligere med succes prøvet ørred (stykker af hel fisk) og sildefileter. Kyllinge- eller kalkun bryst er også velegnet.
Da vores fisk kun har skin på den ene side lægger vi
et godt lag dild og et par citronskiver henover
inden vi lukker dejen sammen om fisken.
Da vores fisk kun har skin på den ene side lægger vi
et godt lag dild og et par citronskiver henover
inden vi lukker dejen sammen om fisken.
Når dejen har fået skorpe på den ene side kan den vendes. Tilberedningstiden afhænger meget af glødernes intensitet, dejens tykkelse (1cm er passende) og fiskestykkernes størrelse. Vi gav vores 30min.
Det er vigtigt at vente til der er gode hvidlige gløder.
Hav et bål ved siden af så du har nye varme gløder.
Hav et bål ved siden af så du har nye varme gløder.
Grønt i dej
Grønsager der smager godt bagt kan fint pakkes i dej og bages i bålet - det oplagte er kartofler, men prøv også rødbeder, stykker af knoldselleri eller græskar. Vi prøver søde kartofler, som vi først flækker og krydrer inden vi lægger dem sammen og pakker dem i dej.
Krydret med frisk timian og salt
Fold dej helt omkring kartoflen
Andre tilberedningsteknikker
Kartoffelæg
Vend en stor kartoffel på højkant og skær toppen af. Gem toppen og udhul kartoflen (brug evt. kartoffelstykkerne i supper eller kartoffelpandekage)
Vi fylder den hulede kartoffel med æg - vi prøver med hele æg, men man kan også bruge sammenpisket æg med krydderier og evt. ost i.
Sæt toppen fast med tandstikker eller tynde pinde I har snittet og stil kartoflen i gløderne i kanten af bål og drej den undervejs.
Tilberedes i 30-45min. afhængigt af kartoflernes størrelse. Prøve at mærke på kartoflen om ægget inden i er stivnet.
Appelsinkage
Denne kage både smager af appelsin og bages i tomme udhulede appelsinskaller. Vi har fundet opskriften hos skoven-i-skolen (link)
Vi havde vejet alle de tørre ingredienser (mel, sukker, klid, kardemomme, bagepulver, vaniliesukker, chokolade og fint revet appelsinskal) af hjemmefra og puttet det i en pose - ud i skoven tilsatte vi smør, æg og banan. Det er nemt at ælte det sammen i posen.
Bagte bananer
Vi bager bananerne i de sidste gløder. Det er helt unødvendigt at pakke bananerne ind, da det ikke betyder noget at skrællen bliver sort.
Vi skærer en rille i skrallen og lægger lidt chokolade i de varme bananer - den smelter hurtigt og desserten er spiseklar.
Stegt / bagt på sten
Find en flad sten - det er vigtigt at den ikke er for stor for så er det svært at varme den igennem, så den holder på varmen. Vælg en granit eller gnejs sten - flint vil sprænge når det bliver varmet op og sandsten smuldrer lettere.
Vi prøvede også lige om man kan spejle æg på en varm sten....
... det kan man godt. Vi hældte lidt olie på stenen først, Hvad med et helt æg - hvad mon der sker hvis man lægger det på den varme sten?
No comments:
Post a Comment